Jumaat, 20 November 2009
MESIN GERUDI
Jenis-jenis Mesin Gerudi
Terdapat berbagai-bagai jenis mesin gerudi dalam pelbagai bentuk dan saiz. Setiap jenis ini boleh melakukan kerja menggerudi, sama ada kerja yang berat atau ringan.
1. Gerudi Mudah Alih
Digunakan untuk membuat kerja-kerja yang ringan;
Mempunyai pelbagai fungsi, contohnya boleh digunakan untuk menggerudi lubang pada dinding;
Maksimum saiz mata gerudi yang boleh digunakan ialah 13mm.
2. Gerudi Meja
Digunakan untuk kerja am;
Dipasang pada meja kerja;
Maksimum saiz gerudi yang boleh digunakan ialah 13mm.
3. Gerudi Tiang
Digunakan untuk melakukan kerja yang berat;
Dipasang pada lantai dengan menggunakan bolt dan nat;
Maksimum saiz gerudi yang boleh digunakan ialah 25mm dengan menggunakan arbor gerudi (jika lebih daripada 13mm).
4. Gerudi Jejari
Digunakan untuk menggerudi lubang yang berdiameter besar pada benda kerja yang bersaiz besar;
Boleh menanggung gegaran dan getaran semasa kerja menggerudi dijalankan;
Bahagian lengan boleh dilaraskan pada sudut yang dikehendaki.
Ahad, 1 November 2009
Kimpalan Gas dan Kimpalan Arka
Contoh sambungan lekap, sambungan temu dan sambungan T
Contoh sambungan yang telah siap.
Cara-cara mengimpal arka.
Khamis, 22 Oktober 2009
Tahniah dan Syabas anak-anakku.
Dari kiri kita: Syifa Rosli, Fatin Raudhah dan Nurul 'Afifah..
Syabas cikgu ucapkan...
Sayanggggg kamu semua!
Bergambar beramai-ramai selepas semua keputusan diketahui...
Tempat pertama : SMK Syed Alwi, Kangar, Perlis.
Kedua : SMK Jeneri, Sik, Kedah
Ketiga : SMK Seri Bahagia, Temerloh, Pahang.
Iron chef : SMK Serting Hilir Kompleks, Negeri Sembilan.
SMK Syed Alwi's chefs clinch top prize in cook-off
2009/10/20
ALOR STAR: Aspiring chefs from SMK Syed Alwi in Kangar, Perlis, clinched the top spot in the 2009 national-level cooking competition for secondary schools yesterday.
The school's team of Form Three students, Fatin Raudhah Ahmad Nizar, Nurul 'Afifah Dzulkfli and Syifa Rosli, won the hearts of the judges with their picnic dishes -- Ideal Steamed Fish Pais, Cukup Rasa Tuna Bread, Low Fat Fruit Salad and Young Coconut Mango Pudding.
The school won RM3,000 (including RM1,000 for its Home Economics fund), a challenge trophy, Maggi hampers, cookware and certificates.
The challenge theme was "4 Healthy Recipes for a Picnic".
The chefs' teacher, Sarimah Saad, said the winning menu was the result of brainstorming with the students and another teacher, adviser Puridah Mat Amin.
"We browsed through recipes which I learnt when I was still in school and we came up with four recipes that were simple, delicious, nutritious and best suited the challenge theme," she said.
SMK Jeneri, Jeniang Kedah, was the runner-up and won RM2,500, while Pahang's SMK Seri Bahagia, Temerloh, was in third place and received RM2,000.
SMK Serting Hilir Kompleks of Bandar Seri Jempol, Negri Sembilan, won the "Iron Chef Challenge" with its Pumpkin Chicken Ball with Fusion Chilli Sauce and Homemade Mayo Special.
Its team won RM300, a medal and certificates in the battle, in which contestants were required to create a nutritious impromptu dish using a secret ingredient and Maggi products that were revealed just before the cook-off.
The cooking competition was jointly organised by Maggi and the Ministry of Education to instill interest in Home Economics, an elective subject in the secondary school Integrated Life Skills curriculum.
Since its launch in 1997, more than 8,000 secondary schools have entered the heats for the district and state levels.
This year, 16 schools representing 16 states and territories competed in the grand finals.
Next year's challenge will be hosted by Johor.
Rabu, 7 Oktober 2009
Selamat Menghadapi PMR
Khamis, 24 September 2009
Menghadapi Peperiksaan PMR
Tips Menjelang Peperiksaan...
1. Menjelang Hari Peperiksaan
2. Persediaan Pada Hari Peperiksaan
-Buat Ulangkaji Sepintas Lalu, Sentuh Semua Tajuk.
-Tumpukan Perhatian Pada Proses Ulangkaji
-Jangan Fikir Lagi Perkara Lain Yang Anda Tidak Faham.
-Tidur Dengan Cukup
3. Persediaan Rohani
- lakukan solat sunat taubat dan solat hajat setiap hari
- berdoa kepada Allah dengan seikhlas hati
- selalu berselawat kepada Rasulullah SAW
- bertawakal kepada Allah.
4. Persediaan Emosi
-Elakkan Perselisihan Faham Dengan Rakan
-Menjaga Hati Ibu Bapa
-Tidak Bercinta
-Terlalu Yakin
-Prasangka Negatif Kepada Orang Lain
5. Persediaan Fizikal
- Mengutamakan Kesihatan Badan
– Tidak Tidur Larut Malam
– Menjaga Keselamatan Diri
– Makan Makanan Secukupnya
– Riadah Yang Ringan, Sekitar 20minit Sehari
6. Persediaan Mental
-Jangan Menyerah Kalah,Cepat Berputus Asa
-Tiada Gambaran Yang Negatif, Jangan Fikirkan Yang Bukan-Bukan
-Berfikiran Positif, Tidak Bimbang Keterlaluan
Isnin, 31 Ogos 2009
Percubaan PMR- sambungan 1.
Bacaan meter bulan sebelumnya = 963015
Bacaan meter bulan semasa = 965359
A. RM 43.60
Ahad, 30 Ogos 2009
PEPERIKSAAN PERCUBAAN PMR 2009 - Perlis
1. Rajah 1 menunjukkan alat keselamatan. Apakah fungsi alat itu?
7. Antara yang berikut yang manakah berlungsi menurun dan menaikkan bindu?
• Memasang tetingkat di dalam almari atau di dinding
• Diperbuat daripada keluli lembut
Apakah bahan itu.
A. Haba
Sabtu, 8 Ogos 2009
JAHITAN HIASAN
Tampal hias ialah tampalan satu atau lebih kepingan fabrik yang berbentuk atau kepingan motif daripada fabrik ditampal dan dijahit ke atas pakaian atau artikel.
Tampal cantum ialah cantuman beberapa keping fabrik yang sama warna atau berlainan warna, corak, bentuk dan saiz untuk menghasilkan corak yang menarik. Kepingan fabrik dicantumkan dengan mata jahitan lilit ubi untuk menghasilkan satu motif atau gambar. Motif ini kemudiannya dijahit ke atas artikel atau pakaian sebagai hiasan. Tampal cantum juga boleh dijadikan artikel besar seperti selimut, kusyen dan beg.
3. Jahitan Sulaman
Sesuatu hiasan boleh dijahit dengan mata jahitan sulaman untuk mendapatkan satu motif yang menarik. Motif yang hendak dihasilkan boleh dijahit dengan hanya satu rupa mata jahitan seperti gambar yang dihasilkan dengan mata jahitan silang pangkah. Kombinasi dua atau lebih mata jahitan sulaman boleh diaplikasikan untuk menghasilkan satu motif yang menarik. Mata jahitan sulaman juga boleh diguna bersama tampal hias supaya hiasan menjadi lebih kreatif.
Rabu, 5 Ogos 2009
Tanggam Kayu.
· Tanggam melebar
· Tanggam siku
· Tanggam pemidang
· Tanggam memanjang
Membuat tanggam
· Tanggam dalam kerja kayu digunakan sebagai salah satu kaedah mencantum dua bahagian kayu.
· Terdapat empat kategori tanggam dalam kerja kayu iaitu tanggam melebar,tanggam siku, tanggam pemidang dan tanggam memanjang.
· Tanggam glu gesel, tanggam penetap, tanggam lidah dan lurah serta tanggam tetingkat adalah kategori tanggam melebar.
· Manakala tanggam temu, tanggam rencong dan tanggam bajang adalah kategori tanggam siku.
· Tanggam lekap, tanggam kekang, tanggam penetap dan tanggam lubang dan puting pula dikategorikan sebagai tanggam pemidang.
· Tanggam skaf, tanggam plat sambut, tanggam sambung jari dan tanggam sambung lekap adalah kategori tanggam memanjang.
· Tanggam penetap dipasang dengan menggunakan kayu yang dipanggil penetap atau “dowel” yang mempunyai pelbagai saiz dan diameter.
· Bahan pencantuman dan pemasangan seperti paku, glu, skru, bolt dan nat digunakan untuk mengukuhkan lagi tanggam yang dibina.
· Peralatan seperti ragum meja kayu, apit G dan apit panjang perlu semasa membuat tanggam dan mencantum bahagian-bahagian tanggam.
Digunakan dalam pembinaan dimana pemidang lintang bertemu pemidang tegak secara melintang dihujungnya.
Tanggam jenis ini dibuat dengan menarah kedua-dua bahagian keping kayu yang akan dilekapkan. Tarahan hendaklah setengah tebal papan supaya apabila dilekapkan permukaannya berkeadaan rata. Tanggam lekap boleh dibuat dalam lima cara, iaitu :
(a) Tanggam lekap siku atau pepenjuru
· Digunakan pada sudut pemidang yang kecil
(b) Tanggam lekap penjuru rencong
· Digunakan untuk membuat kumai seperti pada kerangka gambar kerana pelitupannya dapat melindungi hujung ira kayu
(c) Tanggam lekap T
· Digunakan dalam pembinaan pemidang pada pemidang lintang yang bertemu dengan pemidang tegak secara bersilangan jauh dari hujungnya
(d) Tanggam lekap palang
· Digunakan pada dua keping kayu yang bersilang
(e) Tanggam lekap bajang
· Kegunaannya sama dengan tanggam lekap T tetapi lebih kuat untuk menahan tarikan dari sebelah luar
Ia digunakan pada dua keping kayu yang bersilang
Jumaat, 24 Julai 2009
PAIP ASAS
Paip Besi Galvani
Dibuat daripada besi galvani
Ciri-cirinya
Tahan lasak
Tidak mudah patah
Berat
Tahan haba tinggi
Boleh berkarat
Dibahagikan kepada 2 jenis gred ketebalan
Paip PVC
Diperbuat daripada PVC (Polyvinyl Chloride)
Ciri-ciri
Murah
Ringan
Tidak tahan panas
Mudah patah dan pecah
Dijual dalam dua gred ketebalan
Paip Poli
Paip getah tiruan hitam (HDPE)
Ciri-ciri
Tahan karat
Tidak mudah patah
Mudah disambung dan mudah ditanggalkan
Liat dan elastik
boleh dilentur
Jenis penyambung
1. Soket sama - Digunakan untuk menyambung paip yang sama saiz diameter
2. Soket pengecil - Digunakan untuk menyambung paip yang berbeza saiz diameternya
3. Siku 90º - Digunakan untuk mengubah arah sambungan paip yang bersudut 90º
4. T sama - Digunakan untuk menambah sambungan paip
5. T pengecil - Digunakan untuk menambah sambungan paip yang berbeza diameternya
6. Penyuai soket injap - Digunakan untuk menghubungkan dua jenis paip yang berlainan seperti paipPVC dengan paip BG
7. Penyuai soket PT - Digunakan untuk menyambung batang paip dengan pili
8. Puting heksagon -
Digunakan untuk menyambung dua soket sama atau dengan soket penyuai PT
Digunakan untuk menyambung dua jenis paip yang berlainan seperti paip BG dengan paip PVC
9. Palam - Digunakan untuk menutup hunjung paip yang tidak digunakan
10. Soket Penjodoh - Digunakan untuk menyambung dua batang paip BG tanpa mengubah kedudukan penyambung yang lain
Penyambung jenis PVC
1. Pita PTFE- Poly textra fluoro ethylene adalah sejenis pita putih lembut dan nipis. - digunakan untuk mengelakkan kebocoran pada sambungan paip dan mengukukuhkan sambungan paip BG
PILI
Jenis
Pili bertiang- mempunyai alur masuk menegak
Pili berbibir- mempunyai alur masuk melintang
Pelbagai jenis Kepala paip/ Pili
Perangkap sinki jenis botol, jenis P dan S.
Jenis Perangkap Sinki
Perangkap 'P'
Perangkap 'S'
Perangkap botol
1. Menggunakan pelocok- Pelocok boleh digunakan sekiranya sinki tidak tersumbat dengan teruk
2. Membuka dan mencuci bahagian kedap- Bahagian kedap perlu dibuka dan kekotoran yang terperangkap di dalamnya hendaklah ditarik keluar dengan dawai keras
Rabu, 22 Julai 2009
Lampu Pendarfuor
Diperbuat daripada kaca yang berisi merkuri dan gas argon.
Bahagian dalam tiub disalur dengan lapisan fosfor.
Terdapat dua pin elektrod pada kedua-dua hujung tiub.
Apabila arus elektrik mengalir melalui pin elektrod, tiub akan menghasilkan sinaran ultraungu.
Cahaya putih akan dihasilkan apabila terkena sinaran ultraungu.
Perumah lampu pendarfluor mengandungi cok, pemegang tiub, pemegang suis penghidup, dan suis penghidup.
Digunakan untuk membekalkan voltan yang tinggi pada awal penyalaan dan menstabilkan voltan selepas lampu menyala.
Pemegang tiub terletak pada kedua-dua hujung perumah.
Pemegang tiub berfungsi untuk menyangga tiub pendarfluor.
Pemegang suis penghidup berfungsi untuk menempatkan suis penghidup.
Suis penghidup hanya berfungsi untuk menghidupkan lampu.
Lampu akan terus menyala walaupun suis penghidup ditanggalkan.
Warnanya putih terang dan tidak menyilaukan mata
Cahayanya sejuk
Menjimatkan elektrik
Tidak meninggalkan bayang hitam
Jumaat, 10 Julai 2009
Soalan Latihan Ting. 1
A air
B buih
C debu kering
D karbon dioksida
2. Antara berikut alat pemadam api jenis manakah yang paling sesuai untuk memadam api dari semua jenis punca kebakaran?
A A
B B
C BC
D ABC
3. Apakah langkah pertama yang perlu diambil jika ternampak punca api kebakaran
dalam Bengkel Kemahiran Hidup?
A Melaporkan kepada guru
B Menuju ke kawasan lapang
C Membunyikan loceng amaran
D Mengosongkan bengkel dengan segera
4. Antara berikut yang manakah urutan langkah-langkah mengendalikan alat pemadam api?
I Cabut pin picu keselamatan
II Halakan “nozel” ke punca api
III Tekan tuas rapat kepada pemegang
A I, II dan III
B I, III dan II
C II, III dan I
D II, I dan III
5. Etika kerja bermaksud
A disiplin dan sikap individu terhadap kerja
B amalan tidak membazir dan sentiasa ceria
C peradaban manusia seperti berilmu dan berkemahiran
D cara peradaban yang menjadi amalan dalam organisasi
6. Seorang formen mempunyai tugas untuk
A. membersih lantai dan menyusun peralatan di makmal
B. memastikan para pelajar menggunakan alat tangan yang betul semasa menjalankan kerja amali
C. melakukan kerja penyelarasan tugas membuka dan menutup tingkap di makmal
D. memastikan pelajar menjalankan tugas mengikut giliran tugasan masing-masing
7. Langkah keselamatan yang harus diamalkan ialah
A menguji ketajaman pahat dengan jari
B menangkap pahat yang terjatuh kelantai
C menggunakan pahat yang tajam semasa memahat
D menggunakan pahat yang tumpul semasa memahat
8. Jenis mesin jahit terdiri daripada :
I. Mesin jahit kaki
II. Mesin jahit tangan
III. Mesin jahit elektronik
IV. Mesin jahit cordless
A. I dan II
B. I, II dan III
C. III dan IV
D. I, II, III dan IV
9. Apakah faktor utama yang menentukan hasil jahitan yang baik dan cantik?
A. Mesin jahit yang mahal
B. Had laju pergerakan mesin jahit
C. Fungsi mesin jahit yang canggih
D. Kemahiran orang yang menggunakan mesin jahit.
10.Antara berikut yang manakah merupakan fungsi gigi penolak?
A. Memegang jarum jahit
B. Memula dan mematikan jahitan
C. Menolak kain ke hadapan ketika menjahit
D. Melaraskan saiz mata jahitan yang dikehendaki
11. Sebelum menjahit, pastikan mesin jahit berada di tempat………………..
A. yang terang
B. yang tinggi
C. yang berhampiran dengan pintu
D. yang berdekatan dengan bilik
12. Berikut ialah jenis jahitan hiasan, kecuali:
A. Jahitan insang pari
B. Jahitan jelujur
C. Jahit suji bilang
D. Jahitan silang pangkah
13. Joanna tinggi dan langsing. Pakaian yang berikut sesuai untuknya kecuali ..
A. corak bunga yang besar
B. garis yang menegak
C. tekstur fabrik yang berkilau
D. potongan skirt kembang dan lengan gelembung
14. Fabrik kapas mempunyai ciri-ciri berikut kecuali
A. tahan bahan peluntur
B. tidak tahan direbus
C. menyerap lembapan
D. mudah renyuk dan mengecut
15. Mengapakah rumpai dalam medium memasu perlu dihapuskan?
A Supaya tumbuhan kelihatan lebih baik
B Untuk membaiki saliran dan pengudaran dalam medium memasu
C Untuk mengurangkan keperluan menyiram dan membaja
D Supaya tidak menjadi pesaing kepada tumbuhan untuk mendapatkan
nutrien
16. Berapakah nisbah penyediaan medium semaian?
A 7:5:2
B 3:2:1
C 2:1:1
D 3:1:1
17. Penyiraman yang dilakukan semasa panas terik akan menyebabkan tumbuhan hiasan
A. gugur daunnya
B. tidak berbunga
C. melecur daunnya
D. terbantut tumbesarannya
18. Apakah tujuan utama menggembur permukaan medium penanaman?
A. Memudahkan pokok mendapat nutrien
B. Menambahkan bilangan akar pokok
C. Meningkatkan sejatan air dalam medium
D. Memperbaiki saliran dan pengudaraan tanah
19. Nisbah medium penanaman John Innes Potting Compost (J.I.P) ialah
A. 2:1:1
B. 3:2:1
C. 2:2:1
D. 7:3:2
20. Antara tumbuhan berikut, yang manakah boleh dibiakkan secara keratan batang?
I. Hibiscus
II. Codiaeum
III. Impatiens
IV. Celosia
I dan II
I dan III
II dan IV
III dan IV
Jumaat, 3 Julai 2009
Merancang menu
1. Alatan yang digunakan mestilah sesuai dengan jenis masakan
Contoh:- tidak semestinya pinggan bulat untuk manis dan pinggan bujur untuk savouri
:- Makanan berkuah dihidang di dalam mangkuk
2.Alatan Sesuai Dengan Kegunaan
i. Contoh:- Kuali - Sudip
ii. Contoh:- Periuk – Senduk / Senduk kayu
3. Nutrien Seimbang - mengandungi karbohidrat, protien, vitamin, lemak dan garam mineral.
4.Hiasan makanan sebaiknya
a. Boleh dimakan
b. Kesesuaian
• Pedas dengan pedas
• Manis dengan manis
c. Tidak boleh dimakan, tetapi digunakan dalam masakan contohnya bunjut sup.
5.Memasak mengikut Langkah yang betul
a. Perancangan menu
b. Resipi yang dipilih
6.MENU SESUAI DENGAN SAJIAN
a. MAKANAN BEKAL
CIRI:-
• Kering
• Tidak mudah rosak
• Mudah dibawa
• Mudah disediakan
• Seimbang
b. HIDANGAN MAKAN TENGAH HARI
CIRI :-
• Seimbang
• Menu yang lengkap
• Kepelbagaian ( rasa, rupa, warna, tekstur, kaedah memasak)
c. HIDANGAN MAKAN MALAM
CIRI :-
• Seimbang
• Menu yang lengkap
• Kepelbagaian
• Kurangkan lemak
7. LEBIH DARIPADA SATU KAEDAH MEMASAK
Mempelbagaikan kaedah memasak dalam sesuatu sajian seperti :-
•Merebus
• Menggoreng
• Mengukus…
8. SUSUNAN MEMASAK YANG SISTEMATIK
•Makanan yang perlu disejukkan disediakan terlebih dahulu - contoh Puding Caramel
• Makanan yang dihidang panas disediakan kemudian -Air Oren
• Makanan yang cepat dimasak disediakan akhir -Kuetiau Goreng
Agihan masa memasak sesuai dengan tempoh penyediaan
•Kuetiau goreng - 10 – 15 minit
• Air oren - 5 - 10 minit
• Abuk-abuk - 25 - 35 minit
Peranggu meja yang disusun mengikut cara barat.
Khamis, 11 Jun 2009
Tempat Kediaman
a. Rumah
b. Asrama
B. Tempat Kediaman yang baik dapat memenuhi :
a. Keperluan fizikal – memberi perlindungan dan keselamatan
b. Keperluan sosial – penghuni dapat melakukan aktiviti individu
c. Keperluan psikologi – memberi kete-nangan jiwa dan keselamatan hidup
C. Terdapat 3 jenis ruang tempat kediaman.
a. CONTOH RUANG SOSIAL - RUANG MAKAN
1.PENCAHAYAAN
- RUANG DI TEMPAT TINGGAL MESTILAH DITERANGI DENGAN BAIK OLEH CAHAYA MATAHARI ATAU CAHAYA DARI LAMPU SUPAYA
DAPAT MELIHAT DENGAN BAIK
MENGELAKAN KEMALANGAN BERLAKU
MENAMBAH KESELESAAN DALAM RUMAH
= PENCAHAYAAN YANG LEMBUT AKAN MEMBERIKAN SUASANA YANG SELESA
= PENCAHAYAAN YANG TERLALU KUAT ATAU TERLAMPAU MALAP AKAN MEMENATKAN DAN MEROSAKKAN MATA
TERDAPAT 3 JENIS PENCAHAYAAN
1. PENCAHAYAAN TERUS / PENCAHAYAAN LANGSUNG
CAHAYA YANG MEMANCAR TERUS KE SASARANNYA CONTOH NYA LAMPU MEJA
2. PENCAHAYAAN TAK TERUS / PENCAHAYAAN TAK LANGSUNG
2. PENGUDARAAN
- Pengudaraan yang kurang baik akan menyebabkan suasana yang panas lembab dan tidak selesa
- Tempat kediaman boleh mendapat pengudaraan yang baik melalui:
- Kipas penyedut Udara / Pengedar Udara
- kipas angin / penyaman udara
3.LANTAI & PENUTUP LANTAI
PEMILIHAN LANTAI YANG BAIK DAPAT MEMBERI KESELESAAN KEPADA PENGHUNINYA
CIRI CIRI LANTAI YANG BAIK :
CANTIK : HALUS, RATA, SEDAP DIPANDANG DAN SESUAI UNTUK SESUATU RUANG
KUKUH : TAHAN LASAK DAN TAHAN LAMA
TIDAK LICIN : TIDAK MUDAH TERGELINCIR UNTUK MENGELAKKAN KEMALANGAN
SENANG DIJAGA : MUDAH DI BERSIHKAN
JENIS JENIS LANTAI
Jenis lantai , Jenis Ruang yang sesuai dan Ciri Ciri
a. Lantai Simen - Dapur, stor, bilik mandi, anjung, garaj, longkang -Tahan Lasak & Tidak Licin
b. Lantai Papan/parket - Ruang tamu, ruang makan, bilik tidur, tangga - Menarik Sejuk tidak licin
c. Lantai Vinyl -Ruang tamu, dapur, bilik tidur -Jubin, Mozek
d. Dapur, bilik mandi dan tandas, ruang makan, patios tangga, ruang rehat, anjung dll - Menarik Tidak licin Mudah dicuci
e. Terazo -Ruang tamu, bilik tidur -Menarik sejuk, kukuh Licin
f. Jubin / Jubin bilik mandi - Bilik mandi, tandas, dinding ruang dapur -Menarik Sejuk, Licin kukuh, Mudah dicat
g. Marmar - Ruang tamu, bilik tidur - Menarik, tahan lasak sejuk, mudah dicuci
PEMILIHAN LANTAI MESTILAH SESUAI DENGAN RUANG TEMPAT KEDIAMAN
4. SKEMA WARNA
TIGA KUMPULAN SKIM WARNA
WARNA TERANG- Oren, kuning, merah
WARNA LEMBUT- hijau muda, ungu muda, biru muda
WARNA GELAP – koko, hitam, biru tua
WARNA LEMBUT
• UNTUK RUANG YANG MENDAPATKAN CAHAYA MATAHARI YANG CUKUP
• RUANG KECIL KELIHATAN BESAR
• SILING RENDAH KELIHATAN TINGGI
• SUASANA RUANG SEJUK DAN TENANG
WARNA TERANG
• UNTUK RUANG YANG KURANG MENERIMA CAHAYA
• RUANG KECIL KELIHATAN BESAR
• SILING RENDAH KELIHATAN TINGGI
• SUASANA CERIA DAN GIRANG
WARNA GELAP
• RUANG BESAR KELIHATAN KECIL
• SILING TINGGI KELIHATAN RENDAH
• SUASANA REDUP DAN MURAM
5. ALATAN & KELENGKAPAN
a.ALAS LANTAI ATAU HAMPARAN YANG SESUAI MENAMBAHKAN KECANTIKAN PADA LANTAI
Contoh Lantai – jubin, parquet, marmar, mozek, terazo
Penutup Lantai – ambal, tikar, permaidani
linolium
tikar plastik
tikar mengkuang
b.TEMPAT KEDIAMAN MEMERLUKAN PERABUT DAN KELENGKAPAN UNTUK KEMUDAHAN DAN KESELESAAN PENGHUNINYA
c.PERABUT DAN KELENGKAPAN PERLU DISUSUN DENGAN SISTEMATIK SUPAYA
– UDARA DAPAT BEREDAR DENGAN BAIK
– TIDAK MENGHALANG LALUAN
– KEMALANGAN DAN KECEDERAAN DAPAT DIELAKKAN
d.FAKTOR PEMILIHAN PERABUT DAN KELENGKAPAN TEMPAT KEDIAMAN
= KEMAMPUAN KEWANGAN
= REKABENTUK, CORAK DAN WARNA
= BILANGAN AHLI KELUARGA
= SAIZ RUANG
= UMUR DAN KESIHATAN
Pilih alat kelengkapan mengikut keutamaan
Pastikan ia berkeadaan baik, mudah digunakan, dijaga, dibersihkan serta boleh dipercayai dan popular supaya alat ganti mudah diperolehi, serta mesra alam.
6.KESELAMATAN
Tempat kediaman perlu diurus supaya penghuninya sentiasa berasa selesa dan selamat
KEADAAN SELAMAT DITEMPAT KEDIAMAN DAPAT DIWUJUDKAN DENGAN CARA BERIKUT
a. Memasang loceng keselamatan
b. Memasang alat pengesan asap
c. Memasang jeriji besi
d. Mengadakan peraturan peraturan tertentu
e. Membersihkan tempat kediaman
f. Melebelkan ubat ubatan dan bahan beracun
g. Mematuhi peraturan ketika menggunakan alatan elektrik
Keselamatan Merupakan Faktor Yang Sangat Penting Dalam Pengurusan Tempat Kediaman. Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Ialah :
• Peralatan elektrik & peralatan tajam digunakan dengan cara yang betul dan disimpan di tempat yang selamat.
• Jenis lantai yang digunakan sesuai dengan fungsi ruang supaya kemalangan dapat dielakkan.
• Alat pemadam api disediakan.
• Susun atur alatan & Kelengkapan tidak menghalang laluan & Pergerakan.