Sabtu, 28 Mac 2009

KAEDAH MEMBUAT BISKUT DAN KEK II

B. KAEDAH PUTAR

1. Kaedah ini memerlukan lemak dan gula diputar sehingga menjadi kembang, ringan, gebu dan berwarna putih.

2. Sukatan asas bahan-bahan utama ialah
Tepung = 250gm / 1 bahagian
Lemak = 125gm - 250gm / 1/2 - 1 bahagian
Gula = 125gm - 250gm / 1/2 - 1 bahagian

3. Sukatan asas bahan-bahan untuk membuat biskut dan kek dengan kaedah putar adalah sama.

Biskut Kaedah Putar
1. Bahan utama untuk membuat biskut ialah:
a) Tepung - tepung gandum
b) Lemak - mentega atau marjerin
c) Gula - gula halus, gula kastor dan gula perang
d) Cecair - susu, air, telur
e) Perisa - perisa jenis serbuk : serbuk koko, serbuk kopi atau rempah
- perisa jenis cecair : pelbagai jenis esen dan jus buah-buahan
- buah-buahan kering dan segar : badam, kismis
2. Biskut kaedah ini adalah biskut badam, biskut serpihan coklat, biskut oat dan biskut cornflakes rangup.

biskut badam

biskut serpihan coklat

biskut cornflakes rangup
Kek Kaedah Putar

1. Jenis kek yang dihasilkan dengan kaedah ini boleh dibahagikan mengikut kadaran lemak dan gula kepada tepung yang dicampurkan.
2. Kek ringkas (kurang lemak) ialah kek yang sukatan tepung sama jumlah sukatan lemak dan gula. Contohnya, 240gm tepung dicampur dengan 120gm gula dan 120gm lemak.
3. kek kaya (lebih lemak) ialah kek yang sukatan lemak, gula dan tepung adalah lebih kurang sama. Contoh, 240gm tepung dicampur dengan 180gm-240gm lemak dan 180gm-240gm gula.
4. Contoh kek ialah kek permaisuri, kek pelangi, kek coklat.

kek coklat
kek permaisuri yang diaisingkan
kek pelangi

Tiada ulasan:

Dokumen shaniza.