Jumaat, 27 Mac 2009

KAEDAH MEMBUAT BISKUT DAN KEK I

A. Kaedah Gaul Dan Ramas

* lemak dan tepung digaul ramas dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
* kadaran tepung kepada lemak ialah satu bahagian tepung dengan 1/2 atau 1/3 bahagian lemak

a. Biskut kaedah gaul dan ramas

tart nenas

biskut kacang

biskut makmur

biskut samperit


b. Kek kaedah gaul dan ramas


* contoh kek kaedah ini ialah ban batu karang, ban jem, ban kismis, ban kelapa dan kek bantal.

c. Pastri

* Pastri adalah campuran tepung, lemak dan cecair yang dihasilkan dalam bentuk doh.

* Pastri yang disediakan dengan kaedah gaul dan ramas dikenali sebagai pastri rapuh.

* Tekstur pastri adalah rangup, rapuh dan ringan.
* Contoh pastri yang menggunakan kaedah ini ialah karipap, sardin gulung, pai, paf/flan.

sardin gulung

karipap

Tiada ulasan:

Dokumen shaniza.