Sabtu, 21 Mac 2009

PENGIRAAN KOS HIDANGAN SEPINGGAN LENGKAP

HIDANGAN SEPINGGAN LENGKAP

1. Pengenalan

Hidangan sepinggan lengkap ialah satu hidangan yang seimbang dan mengandungi semua jenis nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan. Nutrien seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan garam mineral terdapat dalam satu hidangan dengan kadar yang berpatutan. Biasanya hidangan ini disediakan dalam satu pinggan atau satu pinggan dan satu mangkuk. Contohnya nasi ayam, di mana nasinya dihidangkan di dalam pinggan dan kuahnya pula dalam mangkuk yang berasingan. Hidang sepinggan lengkap boleh dihidangkan sebagai hidangan utama atau hidangan sampingan. Kelebihan hidangan ini ialah mempunyai khasiat yang mencukupi, mudah disediakan dan dimasak, menjimatkan masa dan tenaga serta boleh dihidang secara peranggu meja atau berpek.

Jenis hidangan sepinggan lengkap boleh dibahagikan mengikut cara timur, cara barat dan budaya serempat. Hidangan sepinggan lengkap cara timur sangat popular di negara kita. Hidangan seperti nasi lemak, mi goreng, nasi goreng dan sebagainya sentiasa dihidang sebagai sarapan atau bekalan ke sekolah, pejabat atau semasa berkelah. Budaya makanan kita telah banyak dipengaruhi oleh makanan cara barat contohnya burger, piza, sandwic, makaroni dan sebagainya. Budaya setempat juga banyak mempunyai makanan istimewanya seperti negeri Johor terkenal dengan lontong dan laksa Johor, negeri Kelantan pula popular dengan nasi kerabu, negeri Perlis dengan laksa Perlis dan sebagainya.

2.Contoh hidangan secara timur.


Mee Kari
Bahan untuk kuah;

8 ulas bawang putih }
3 sudu besar cili kering }
1 inci halia } kisar
10 biji bawang merah }
minyak masak
5 sudu besar serbuk kari daging
2 biji kelapa (ambil santan)
tulang lembu / ayam (direbus empuk)
sedikit gula
garam
daun kari

Bahan lain.

500 gm mee kuning - dicelur
Tauge - dicelur
bawang goreng
fish cake - dipotong
telur rebus
kerang - 1/2 masak
Tauhu - digoreng
jika suka boleh di tambah sambal tumis.

Cara membuat;

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang telah dikisar bersama daun kari.
2. Masukkan rempah kari daging dan masukkan sedikit air - biar masak rempah.
3. Masukkan tulang lembu bersama sedikit air rebusan.
4. Apabila telah mendidih, masukkan santan, gula, garam, kerang 1/2 masak dan fish cake.
5. Biar seketika dan suaikan rasa - angkat.
6. Celur mee dan toskan.
7. Masukkan mee ke dalam pinggan, masukkan semua bahan iringan dan kuah...siap untuk di makan.


3. Contoh Hidangan Sepinggan Lengkap secaara barat(Makaroni Goreng) Dan Jus Tembikai.

Hidangan ala barat ini sesuai dihidangkan sewaktu mengadakan majlis hari lahir untuk ibu atau untuk keluarga yang lain. Berikut adalah contoh gambar Makaroni Goreng.


Makaroni Goreng



3. Bahan-Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Makaroni Goreng Dan Jus Tembikai.

perancangan kerja : Senarai ramuan untuk menyediakan hidangan untuk dua orang.


a. PILIHAN MASAKAN RAMUAN UTAMA

Makaroni Goreng
100 gm makaroni
50 gm tauge
60 gm daging ayam
60 gm udang kecil
50 gm sayur campuran
dingin beku
3 camca besar minyak masak
1 camca teh gula
2 camca besar sos tomato
3 camca besar sos cili
¼ camca teh garam

Bahan tumis (tumbuk):
4 biji cili merah
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

Bahan hiasan:
1 biji cili merah (mayang)
1 biji limau kasturi

KAEDAH MEMASAK
Merebus dan menggoreng


b. PILIHAN MASAKAN RAMUAN UTAMA

Jus tembikai
1/6 biji tembikai
½ cawan air gula
1 gelas air masak
1 cawan ais kiub


4. Kos Pengeluaran Untuk Menyediakan Sepinggan Makaroni Goreng Dan Jus Tembikai.

Pengiraan kos bertujuan untuk mengetahui jumlah kos sesuatu hidangan. Kos pengeluaran mengandungi kos bahan, kos upah dan kos overhed. Kos bahan terdiri daripada kos bahan kering dan kos bahan basah. Kos upah ialah kos bayaran tenaga kerja untuk memasak hidangan dan kos overhed merupakan perbelanjaan selain daripada kos bahan dan kos upah. Formula untuk mengira kos hidangan adalah seperti berikut;

Kos Pengeluaran (kos sajian) = Kos bahan + Kos upah + Kos overhed (kos sampingan)

Pengiraan Kos Pengeluaran Untuk Menghasilkan Sepinggan Makaroni Goreng Dan Jus Tembikai

A. Kos bahan. Bahan Kuantiti Kos seunit(RM ) Jumlah (RM)

Bahan Kering: Makaroni 100 gm 8.00 / kg 0. 80
Bawang merah 5 ulas 3.00 / kg 0. 20
Bawang putih 4 ulas 2.80 / kg 0. 10
Sos tomato2 camca besar 2.80 / botol 0. 30
Sos cili 2 camca besar 3.00 / botol 0. 35
Minyak 3 camca besar 3.50 / kg 0. 20
Gula ½ cawan gula 1.60 / kg 0. 30
Garam ¼ camca teh 0.50 / peket 0. 05

Jumlah 2. 30

Bahan Basah: Daging ayam 60 gm 6. 30 / kg 0. 40
Udang 60 gm 5. 50 / kg 0. 30
Cili merah 5 biji 4. 50 / kg 0. 80
Tauge 50 gm 3. 50 / kg 0. 20
Sayur campuran 50 gm 5 .50 / kg 0. 25
Limau kasturi 1 biji 2. 40 / kg 0. 10
Tembikai 1/6 biji 3. 80 / kg 0. 50
Ais kiub 1 cawan 0. 50 / kg 0. 05

Jumlah 2. 60
Kos bahan = kos bahan kering + kos bahan basah
= RM 2.30 + RM 2.60
= RM 4.90


B. Kos upah
Masa untuk menyedia dan memasak Makaroni Goreng ialah 1 jam. Kadar kos upah untuk kerja yang dijalankan sendiri ialah RM 3.00 sejam.

Kos upah = Bilangan pekerja x masa x kadar upah sejam
= 1 orang x 1 jam x RM 3.00
= RM 3.00



C. Kos overhed atau kos sampingan
Kos sampingan yang terlibat untuk memasak Makaroni Goreng adalah seperti berikut:

Gas = RM 0.40
Air = RM 0.25
Elektrik = RM 0.15
________
Jumlah = RM 0.80
________

D. Kos pengeluaran / kos sajian untuk menghasilkan Makaroni Goreng dan air tembikai untuk dua orang

Kos sajian = kos bahan + kos upah + kos overhed
= RM 4.90 + RM 3.00 + RM 0.80
= RM 8.70

Kos sajian seunit = RM 8.704 /2
= RM 4.35

Tiada ulasan:

Dokumen shaniza.